ЖЕТВА, У ОПШТИНИ ПАЛИЛУЛА, МОЖЕ ДА ПОЧНЕ!
24.06.2014


Градска општина Палилула-Ниш, Управа за пољопривреду и развој села Града Ниша, у сарадњи са припадницима Сектора за ванредне ситуације МУП и Саобраћајне полиције, Саветима грађана и комбајнерима са територије општине Палилула организовала је у Нишком културном центру оперативни договор у вези предстојеће жетве стрних жита рода 2014.године.

О овој пољопривредној активности говорили су Љубиша Стојановић, заменик начелника Управе за пољопривреду и развој села Града Ниша, Иван Петковић, стручни сарадник Управе и координатор овогодишње жетве и Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула.

-Територију општине Палилула чине и 15 села која се наслањају на ужи градски део. „Стратешким планом развоја“ општине до 2016, као примарни задатак, навели смо активност „оживљавање“ села од којих се у будућности очекује да буду основа одрживог развоја наше општине. Зато је веома важно да се овогодишња жетва квалитетно обави уз минимум стрвљења зрна (мање од 5 %), да се приноси квалитетно ускладиште-нагласио је председник Бобан Џунић. Укупна пољопривредна површина Градске општине Палилула износи око 7.377 ха. Од тога 5.413ха су обрадиве површине под ораницама и баштама (жито, индустријско биље, повртно биље, крмно биље). Под стрним житом (пшеница, јечам, раж и овас) на територији општине Палилула обухваћено је 1.375 хектара.

По мишљењу пољопривредних стручњака, жетва на територији Града Ниша, може почети током ове недеље и то прво на усевима јечма а потом и на усевима пшенице. Процена је да ће овогодишњи принос бити на нивоу претходних година, око 3.500 кг по хектару. На територији Града Ниша, ове године у структури сетве жита посејано је око 6.500 ха усева пшенице, око 2.500ха јечма, 1.000ха тритикалеа и око 500ха овса. Циљ састанка који је организовала Градска општина Палилула, у сарадњи са Управом за пољопривреду и развој села, рекао је Бобан Џунић, је помоћ и одговарајућа подршка пољопривредним произвођачима око услова и начина обављања жетве рода 2014. На овом састанку договорено је да се у циљу боље организације жетве понуди потписивање протокола о сарањи са пољопривредницима, комбајнерима и представницима Савета грађана и Управе за пољопривреду. (ЕКОполис, Д.Видојковић)